Normal_normal_rss_entry-155695

Deze week maakte minister Cora van Nieuwenhuizen bekend aan welke strengere eisen de Stint moet voldoen om weer de weg op te mogen. De nieuwe eisen gaan gelden voor alle bijzondere bromfietsen, waaronder dus de elektrische bolderkar. Voortaan mogen met een dergelijk voertuig maximaal acht passagiers vervoerd worden en wordt een rijbewijs verplicht voor het besturen ervan. De Brancheorganisatie Kinderopvang is niet blij met deze nieuwe regels die volgens hen onduidelijk zijn en niet passend bij de dagelijkse praktijk. Dit meldt Brancheorganisatie Kinderopvang (BK).

Allereerst benadrukt de BK dat veiligheid voorop staat en zij daarom achter alle technische veiligheidsmaatregelen staan die de minister wil invoeren. Zo moeten de passagiers van een Stint voortaan gordels dragen en moet er een extra rem op de bolderkar komen. De organisatie is echt niet te spreken over de verdere eisen die de minister stelt.

Grootste bezwaar van de BK is dat de minister geen aparte regels opstelt voor de Stint maar uniforme regels voor alle bijzondere bromfietsen heeft gemaakt. Dit “streven naar uniformiteit” legt volgens de brancheorganisatie beperkingen op aan het gebruik van de Stint die niet passen bij de praktijk. Zo zal het aantal kinderen dat met een Stint vervoerd mag worden, teruggebracht worden naar acht. Hierdoor zal een opvang meer bakfietsen nodig hebben, vaker heen en weer moeten fietsen of zelfs busjes moeten inzetten. Dit komt de verkeersveiligheid niet ten goede denkt de BK. Ook vindt de organisatie de eisen van een rijbewijs onduidelijk en vragen ze zich af of er geen andere mogelijkheden zijn voor het specifieke gebruik van de Stint in de kinderopvangsector.

Op 21 maart zal de zogeheten Stint-coalitie, waar onder meer TU Eindhoven, de BK, BOinK en BMK deel van uitmaken, een gesprek hebben met het ministerie. Ook zullen er de komende weken gesprekken zijn met Tweede Kamerleden en bijeenkomsten van de Stuurgroep Kwaliteit. Meer informatie op www.kinderopvang.nl.

Door: Nationale Onderwijsgids