Normal_h

Speelgoed voor kinderen zoals skateboards, hoverboards, space scooters en heelys zijn ongekend populair. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat de regels over het gebruik van zowel elektrisch als niet-elektrisch speelgoed op de openbare weg bij veel ouders niet bekend zijn. Dit meldt VVN.

De regels

Met niet-elektrisch speelgoed als waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys ben je voor de wet een voetganger. Je mag er dus ook mee op het fietspad, als een voetpad ontbreekt. Met elektrische ‘voertuigen’ zijn de regels anders. Deze moeten worden gekeurd door het RDW om toestemming voor de openbare weg te krijgen. Elektrische ‘vervoermiddelen’ die als speelgoed worden gebruikt zoals elektrische steps, elektrische skateboards, mini-bikes, monowheels en hoverboards, hebben geen goedkeuring en mogen niet op de openbare weg. Daarmee mag alleen worden gespeeld op eigen terrein. 
 

Advies

VVN adviseert ouders zich vooraf goed te laten informeren over waar het ‘speelgoed’ mag worden gebruikt. Daarnaast komen in de lespakketten van VVN deze regels regelmatig naar voren zodat kinderen ook op die manier kunnen weten wat wel en niet mag.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids