Normal_kov__opvang__psz

Staatssecretaris Snel heeft zijn excuses aangeboden voor de problemen rond de kinderopvangtoeslag in 2014. In dat jaar had de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag bij 232 gezinnen stopgezet vanwege een vermoeden van fraude. Voor slechts 27 gevallen bleek dit uiteindelijk na jarenlang procederen terecht te zijn. Veel ouders raakten daardoor in de (financiële) problemen. De staatssecretaris biedt nu zijn excuses aan de ouders aan en ook aan de Tweede Kamer. Dit meldt de Telegraaf.

De Belastingdienst kwam tot deze maatregel omdat er mogelijk misbruik werd gemaakt van de regeling, maar hield geen rekening met de ernstige gevolgen voor een grote groep bonafide ouders. Pas na het stopzetten van de kinderopvangtoeslag in 2014 vroeg de Belastingdienst om bewijzen van de 232 gezinnen. Daarnaast werden de ontvangen toeslagen van voorgaande jaren teruggevraagd. Veel ouders raakten daardoor in de (financiële) problemen en moesten hun kind van de opvang afhalen.
 
Ouders moesten jarenlang procederen om hun gelijk te krijgen. Maar omdat de Belastingdienst stukken achterhield en de ouders ook niet vertelde welke documenten zij nodig hadden om hun gelijk te bewijzen, was er een juridisch oneerlijke strijd.
 
Snel biedt daarvoor nu zijn excuses aan en kondigt een intern onderzoek aan. Daarnaast komen er schadevergoedingen voor de getroffen gezinnen. De ouders die daar recht op hebben krijgen 500 euro per half jaar vertraging van hun zaak. Ook de Tweede Kamer krijgt excuses omdat hij te lang deed alsof er niets aan de hand was en daarnaast twee stukken over de kwestie achterhield.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids