Normal_rss_entry-153329

Door het verbod van stints op de openbare weg zal het voor kinderopvangorganisaties improviseren zijn de komende tijd. "Voor iedereen in de branche geldt: veiligheid staat voorop'', aldus de woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK). De fabrikant vindt echter dat het besluit te snel genomen is. "Vervoerstechnisch is het gewoon een drama." Dit meldt ANP.

De Brancheorganisatie Kinderopvang voorziet extra inhuur van busjes en taxi' s om de kinderen te vervoeren, maar zegt ook: "In het slechtste geval kinderen moeten lopen en fietsen, bijvoorbeeld van voorschoolse opvang naar school. Dan zullen ze, in het ergste geval, iets later op school zijn.'' BK heeft alle leden geïnformeerd over het besluit van de minister de stints uit voorzorg van de weg te halen. 
 

Verstoring in stroomsysteem

Uit de eerste testen blijkt dat de kar door een onderbreking of verstoring in het stroomsysteem naar de maximale snelheid kan gaan. De bestuurder kan de snelheid dan niet meer regelen met de gashandel. Verder kan de gasveer afbreken en blijkt de handrem in bepaalde gevallen niet krachtig genoeg om de wagen stoppen.
 

Fabrikant niet bereid tot terugroepacties

Deze eerste bevindingen zijn dit weekeinde met de fabrikant van de stints besproken. Die bleek niet bereid te zijn tot een terugroepactie. Ook wilde hij de stints niet (laten) stilzetten, ondanks aandringen van de ILT. De stints worden veel gehuurd of geleased door kinderdagverblijven.
 
"Vervoerstechnisch gewoon een drama. Voor kinderdagverblijven, vervoersbedrijven en ook wel een beetje voor ons", reageerde Edwin Renzen, de fabrikant van de stints, in EenVandaag. "Dit gaat een beetje te snel, we hadden ook met experts door kunnen praten. Maar daar wilden ze niet naar luisteren. Dit is de beslissing: het is zoals het is.''
 

Vlaanderen

Ook de Belgische gemeente Haacht heeft besloten de stint niet langer meer te gebruiken. Dat heeft de plaatselijke wethouder van Onderwijs, Nico Bogaerts, meegedeeld. De elektrische bolderkarren werden gebruikt door de buitenschoolse opvang in het plaatsje Sint-Adriaan. De gemeente laat weten dat het verbod geldt tot het onderzoek in Nederland is afgerond en de bevoegde Vlaamse minister een duidelijk standpunt over de zaak heeft ingenomen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids