Normal_kov__thuis__kinderen__huisdier__peuter__kleuter__buiten__blij

Het Apeldoornse kinderdagverblijf De Hoepel moet 20.500 euro aan boete betalen omdat kinderen van de buitenschoolse opvang een paar keer gebruik maakten van de toiletten in het gebouw van fietsclub De Adelaar. De gemeente Apeldoorn legde de boete op omdat de locatie niet werd aangemeld en gekeurd door de GGD en daarmee onder een niet-geregistreerde opvang valt. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het kinderdagverblijf is gewend om kinderen zoveel mogelijk mee te nemen naar buiten, de natuur in. Dat gebeurde vanaf de eigen locatie, die overigens geregistreerd en goedgekeurd is door de GGD. Om de kinderen langer in het bos te laten spelen, had het kinderdagverblijf contact opgenomen met fietsclub De Adelaar om te kijken of de kinderen dan in het nabije clubhuis gebruik konden maken van het toilet. En dit is bij wijze van proef een paar keer gebeurd.
 
Maar na een onaangekondigde controle van de GGD in december vorig jaar bleek dat de kleedruimtes en de wc’s officieel tot de niet-geregistreerde opvang behoorden, terwijl de buitenlocatie wel goedgekeurd was. Reden voor de gemeente om deze overtreding te beboeten met 20.500 euro.
 
De directeur van het kinderdagverblijf snapt nu dat het kinderdagverblijf in overtreding was en heeft de toiletbezoekjes ook onmiddellijk gestopt. Wel maakt ze bezwaar tegen de hoogte van de boete, die inmiddels door de gemeente verlaagd is naar 10.500 euro. Het college van burgemeester en wethouders ziet “vanwege de ernst van de overtreding het college geen mogelijkheid om de boete verder te matigen.” Een onafhankelijke bezwarencommissie buigt zich nu over de kwestie.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids