Normal_speeltuin_speelpark_spelen

Ouders van de overleden kleuter Maurycy willen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk stellen voor de dood van hun zoon. De vierjarige jongen kwam in 2016 om tijdens het spelen in een speelhal. Begin deze maand werd al bekend dat het OM de speelhal en de bso van het jongetje gaat vervolgen. Dit meldt RTL Nieuws.

Een onderzoeksteam van RTL Nieuws heeft achterhaald dat de NVWA twee jaar voor het fatale ongeluk al een inspectie uitvoerde bij de betreffende speelhal. Toen bleek al dat niet alle speeltoestellen veilig waren of de juiste certificaten hadden, maar toch werd op dat moment geen actie ondernomen. Pas een jaar later werd de eigenaar van de speelhal gewaarschuwd voor de gevaren van zijn speeltoestellen maar tot een nieuw bezoek kwam het niet.
 
De ouders van Maurycy houden de NVWA daarom verantwoordelijk voor de dood van hun zoon. Er is niet professioneel en adequaat gehandeld, waardoor het ongeval niet werd voorkomen. Bovendien willen de ouders een schadevergoeding, omdat zij door het overlijden van hun zoon inkomsten misten uit hun eigen bedrijf.
 
Het OM stelde eerder deze maand zowel de leider van de buitenschoolse opvang Small Steps als twee medewerkers van Happy Days aansprakelijk. Zij worden verdacht van dood door schuld. Naast deze drie personen worden ook de bso en de speelhal vervolgd.
 
 Maurycy viel op 31 december 29015 van een opblaasbare toestel vanaf vier meter hoogte met zijn hoofd en overleed 9 dagen later. De speelhal bleek de veiligheid van het speeltoestel niet op orde te hebben: het had geen verplichte veiligheidskeuring ondergaan, stond verkeerd opgesteld en er was geen valdempende ondergrond. Daarnaast bleek later uit aanvullend onderzoek dat de kleuter te jong was om op het toestel te mogen spelen. Ook was er vanuit de buitenschoolse opvang onvoldoende toezicht.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids