Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken gaat de invoering van de strengere beroepskracht-kindratio (bkr) in de babyopvang niet uit. Dat zei Van Ark in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Chantal Nijkerken-de Haan van de VVD. Volgens de staatssecretaris heeft de sector inmiddels genoeg tijd gehad om eventueel nieuw personeel aan te nemen om te voldoen aan de nieuwe eisen. Brancheorganisatie Kinderopvang heeft met verbijstering gereageerd op de uitspraken van Van Ark. Dit melden Kinderopvangtotaal en Brancheorganisatie Kinderopvang. 

Volgens de brancheorganisatie had het eerdere uitstel van de nieuwe bkr niet als doel om organisaties tijd te geven meer personeel te werven. Het uitstel moest het mogelijk maken om onderzoek te kunnen doen naar de financiële gevolgen van de nieuwe maatregel. Het tekort op de arbeidsmarkt dat nu speelt, was toen nog geen vraagstuk, aldus de brancheorganisatie.
 
Van Ark acht de kinderopvangsector, als commerciële sector zelf verantwoordelijk voor het aantrekken van voldoende kwalitatief goed personeel. De brancheorganisatie is het ook hier niet meer eens omdat de kinderopvangbranche "meer dichtgeregeld is dan menig publieke sector" en ondernemers "steeds minder eigen regelruimte" lijken te hebben. 
 
Van Ark wil de nieuwe bkr per 1 januari 2019 in laten gaan. De brancheorganisatie zal later deze week een uitgebreide reactie op haar uitspraken naar het ministerie van Sociale Zaken sturen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids