Normal_luchtkussen__stormbaan__speeltoestel__kinderfeestje

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een buitenschoolse opvang (bso) en een speelhal in Grootebroek vervolgen voor de dood van een 4-jarige kleuter eind 2015. Het jongetje Maurycy viel tijdens een bezoek aan speelhal met een groep van de bso van een speeltoestel en overleed kort daarna. Dit meldt RTL Nieuws.

Het OM stelt zowel de leider van de buitenschoolse opvang Small Steps als twee medewerkers van Happy Days aansprakelijk. Zij worden verdacht van dood door schuld. Naast deze drie personen worden ook de bso en de speelhal vervolgd.
 
Maurycy viel op 31 december 29015 van een opblaasbare toestel vanaf vier meter hoogte met zijn hoofd en overleed 9 dagen later. De speelhal bleek de veiligheid van het speeltoestel niet op orde te hebben: het had geen verplichte veiligheidskeuring ondergaan, stond verkeerd opgesteld en er was geen valdempende ondergrond. Daarnaast bleek later uit aanvullend onderzoek dat de kleuter te jong was om op het toestel te mogen spelen. Ook was er vanuit de buitenschoolse opvang onvoldoende toezicht.
 
In 2016 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de veiligheid van 37 overdekte speellocaties onderzocht, waarbij op 33 locaties (lichte) gebreken geconstateerd zijn. Na hercontroles bleek dat vrijwel alle overtredingen opgeheven waren. Lang niet alle speelhallen zijn geïnspecteerd. In Nederland zijn ongeveer 150 indoor speellocaties. Op de website van de NVWA staat een lijst met de 37 onderzochte speellocaties die consumenten kunnen raadplegen. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids