Normal_kov__opvang__kind__spelen__auto_s__jongen

De laatste vijf jaar is het aantal gastouders gedaald met ruim 30 procent, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij brancheorganisatie NYSA. Redenen hiervoor zijn met name de strengere regels waaraan gastouders moeten voldoen en de hoge kosten die zij vaak moeten maken. Oudervereniging BOinK maakt zich zorgen. Dit meldt BNR.

Steeds meer gastouders zijn de laatste vijf jaar afgehaakt. Waren er vijf jaar geleden nog 46.000 gastouders werkzaam, dit jaar zijn het er nog maar 31.000. Reden voor de forse daling is onder meer de strengere regelgeving. Gastouders moeten nu minimaal een mbo2-diploma bezitten om gastouder te mogen zijn. Daarnaast vragen sommige gemeenten torenhoge leges van aankomende gastouders om officieel erkend te worden. Per gemeente kunnen die bedragen enorm verschillen, van 0 euro tot ruim 600 euro.
 
Belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang BOinK maakt zich zorgen over de kwaliteit van de gastouderopvang. De vereniging signaleert naast de hoge kosten en onduidelijke regelgeving nog een andere reden voor de terugloop van gastouders: de vergrijzing. Voorzitter Gjalt Jellesma verbaast zich bij BNR over de verschillen in leges die gemeenten vragen. Ze kunnen vaak niet eens uitleggen hoe ze tot die bedragen zijn gekomen. 
 
Jellesma pleit dan ook voor een algemene norm waar gemeenten zich aan moeten houden. Ook wil hij meer transparantie en duidelijkere regels. Het is tijd dat de gastouderopvang serieuzer wordt genomen, ook vanuit de overheid, aldus Jellesma.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids