Normal_zomer__zon__warm__weer__blauwe_lucht

Deze week vindt op 23 kinderdagverblijven als test de zogeheten Zonnetjesweek plaats, georganiseerd door het Huidfonds. Kinderen leren de komende dagen op een speelse manier om zich te beschermen tegen de zon. Bij kinderen tot 15 jaar kan blootstelling aan veel zon (UV-straling) namelijk leiden tot een grotere kans op huidkanker op latere leeftijd. Als kinderen goed worden voorgelicht en er op tijd maatregelen worden genomen, kan kanker worden voorkomen. Dat meldt het Huidfonds.

Tijdens de Zonnetjesweek wordt kinderen onder meer het insmeerliedje ‘In de zonneschijn’ geleerd. Ook maken ze een knutselpet en zijn er vrolijke kleurplaten waar ze mee aan de slag kunnen. Behalve de kinderen worden ook hun ouders en medewerkers van het kinderdagverblijf voorgelicht over het risico op huidkanker en welke preventieve maatregelen er genomen kunnen worden. Deze informatie is beschikbaar gesteld via posters, een folder en een infographic.

De Zonnetjesweek wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd. Het is dan ook een pilot, die na afloop van de week wordt geëvalueerd. Als de gewenste veranderingen na die bespreking zijn doorgevoerd, vindt in mei van dit jaar een uitgebreidere versie van de Zonnetjesweek plaats op 200 dagverblijven. Uiteindelijk is het Huidfonds van plan om de Zonnetjesweek volgend jaar landelijk te organiseren. Het achterliggende doel daarvan is om in de toekomst te zorgen voor een huidkankervrije generatie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids