Normal_autostoel

Autostoeltjes worden steeds veiliger, zo liet ANWB laatst weten, maar ouders vervoeren hun kinderen in deze zitjes vaak niet goed. In België en in Nederland zit 75 procent van de kinderen onveilig in de auto. Dat meldt RTL Nieuws. 

Waar het met name fout gaat is de bevestiging van het kind door de ouder, gevolgd door de bevestiging van het stoeltje in de auto en het gebruik van de verkeerde stoel. 15 procent van de kinderen zit in niet voor hen geschikte stoel en ouders kopen vaak ook nog eens te snel een grotere stoel.

Volgens VeiligheidNL is het vooral belangrijk dat ouders kijken naar het gewicht en de lengte van het kind. In een keuzewijzer die hier speciaal voor is ontwikkeld, kunnen ouders allerlei gegevens invullen waarna de juiste stoel als resultaat verschijnt.

Belgische onderzoekers deden onlangs onderzoek naar ouders en kinderen in autostoeltjes en daaruit blijkt dat 75 procent van de ouders niet op de hoogte is van de fouten die zij maken. Ze menen dat hun kind veilig in de auto zit. “Dat wijst erop dat veel mensen nog altijd niet op de hoogte zijn hoe ze hun kind correct moeten vastmaken.” Een goede autostoel met de juiste beveiliging kan de kans op een dodelijk letsel bij jonge kinderen aanzienlijk doen laten afnemen. Het advies luidt: maak je kind altijd vast, hoe kort de trip ook is. De riemen van het stoeltje moeten goed vastzitten, één centimeter speling is acceptabel en riempjes mogen niet achter de rug of onder de oksels door. Gordels zouden niet gedraaid mogen zijn en een dikke jas in een autostoel wordt ten zeerste afgeraden.

Vorig jaar meldde ANWB dat steeds meer autostoeltjes voor kinderen veilig zijn en dat kinderen langer tegen de rijrichting in kunnen blijven zitten. Het kind zit daarmee met de rug in de richting van de bestuurder, wat volgens de bond veiliger is. Baby’s en jonge kinderen moeten uit veiligheidsoverwegingen altijd tegen de rijrichting in in de auto zitten.

Autostoeltjes worden vervangen als het kind een bepaald gewicht of lengte overschrijdt. Dat is vaak het moment dat ouders kiezen voor een nieuwe stoel die juist vooruitkijkend geplaatst wordt. Ook de Consumentenbond raadt dit af. Nu er steeds meer stoelen op de markt komen waarbij het kind langer met de rug naar de bestuurder zit, kan hoofd- en nekletsel verminderd worden bij een frontale botsing. Steeds meer landen adviseren om kinderen zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids