Normal_kov__opvang__bedjes__slapen__kinderen__kinderopvang__kinderbed__ledikant

Een pedagogisch medewerkster van een kinderdagverblijf in Almere hoeft geen schadevergoeding te betalen aan haar voormalige werkgever. De toen 19-jarige leidster had niet gezien dat er nog een baby lag te slapen in een bedje toen zij het kinderdagverblijf afsloot. De moeder kwam voor een dichte deur te staan toen zij haar kind ophaalde. De kinderopvang eiste een schadevergoeding van zo'n 34.000 euro voor onder meer omzetverlies doordat de organisatie minstens één potentiële klant zou zijn verloren door het incident. Dit meldt RTLZ.

Het incident deed zich voor in het voorjaar van 2016. Het kinderdagverblijf ontsloeg de vrouw op staande voet. Via de rechter probeerde de leidster haar ontslag ongedaan te maken. Later klaagde zij het kinderdagverblijf opnieuw aan nadat de organisatie had geweigerd haar het resterende salaris van 675 euro uit te betalen. Daarop diende de kinderopvangorganisatie een tegenclaim in van zo'n 34.000 euro.

De rechtbank in Almere oordeelde dat de vrouw niet aansprakelijk is voor de eventuele schade van haar werkgever. Zij heeft weliswaar verwijtbaar gehandeld maar niet opzettelijk roekeloos. Het kinderdagverblijf moet alsnog het restant van haar salaris uitbetalen met een verhoging van 50 procent.

Het kinderdagverblijf gaat niet in hoger beroep. "De eis was meer bedoeld om de ex-werkneemster een paar slapeloze nachten te bezorgen", aldus de directeur. Op zijn beurt hoeft de opvang de inkomensschade van 1400 euro die de leidster geëist had niet te betalen. De rechter acht het niet bewezen dat de vrouw moeilijker nieuw werk kon vinden door een Facebook-bericht van het kinderdagverblijf over het incident.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids