Normal_kov__basisonderwijs__zandbak__spelen__buiten_spelen__kind

Buitenspelen verkleint de kans op een bril. Daarnaast worden kinderen met adhd rustiger in een groene omgeving. Ook kan buitenspelen helpen allergieën terug te dringen. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Kinderen die veel buiten spelen, hebben daar verschillende gezondheidsvoordelen van. Zo blijkt dat ieder uur dat kinderen extra in de buitenlucht zijn per week de kans op slechte ogen verkleint met 2 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het Centre for Eye Research in Australië. Dit kan onder andere komen doordat kinderen  op objecten op verschillende afstanden moeten scherpstellen, in plaats van langdurig te kijken naar dichtbije objecten zoals een scherm. Ook de hoeveelheid licht die op het oog valt kan een rol spelen.
 
Daarnaast blijkt uit onderzoek van de University of Illinois dat kinderen met adhd rustiger worden als ze in een groene omgeving zijn, of dit nou een voetbalveldje, achtertuin of bosje is.
 
Zelfs allergie komt minder voor bij kinderen die veel buitenspelen. Uit Deense onderzoek blijkt dat als jonge kinderen te maken krijgen met flink veel verschillende ziekteverwekkers, ze beter toegerust zijn om later ook gezond te blijven. Zo hadden  kinderen die vaak in de zandbak speelden minder last van astma en allerlei allergieën. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids