Normal_speelgoed_dochter_papa_pop_spelen

Steeds meer kinderspeelgoed heeft tegenwoordig toegang tot het internet. Deze connected toys zijn natuurlijk erg leuk, maar hoe veilig zijn ze? Mediawijzer.net heeft voor ouders een checklist met tien aandachtspunten samengesteld op het gebied van zowel veiligheid als speelbaarheid. Dit meldt Mediawijzer.

Volgens Mary Berkhout van Mediawijzer.net is er nog veel te weinig bekend over connected toys en de daaraan verbonden risico’s. Dit type speelgoed blijkt onder meer gevoelig voor hacks, privacylekken en DdoS-aanvallen. Door de snelle opkomst van connected speelgoed loopt de wetgeving hierin nog achter. Daardoor is er geen garantie te geven voor de veiligheid van het speelgoed, aldus Berkhout. 
 
Om gebruikers hierin toch wat houvast te bieden, heeft Mediawijzer.net een checklist samengesteld met tien aandachtspunten voor ouders en andere verantwoordelijken. Hiermee kan niet alleen de veiligheid van het speelgoed worden nagegaan, ook worden zaken als de educatieve en pedagogische waarde van de connected toys bekeken. 
 
Zo stelt punt 2 van de checklist de vraag: wie heeft toegang tot de gegevens? Gebruikers krijgen hierin in tips om het risico op hacken en lekken van informatie te verkleinen. Zo kun je het beste meteen na de aankoop de gebruikersnaam en wachtwoord wijzigen. Punt 4 zet de inhoud van connected toys centraal: weet je waar het kind inhoudelijk mee speelt? Ben je het eens met de gedragsturende aspecten in het spel en hoe dwingend die zijn? Punt 6 geeft de tip om goed te kijken naar hoe educatief speelgoed is: dat de term ‘educatief’ op speelgoed staat, betekent niet dat het ook echt educatief is. 
 
Meer tips over connected toys zijn te vinden op Mediawijzer.net. Ook voor andere zaken op het gebied van mediawijsheid kun je hier terecht.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids