Normal_kinderopvang_peuter_kleuter_meisje_speelgoed_spelen

Basisscholen en centra voor kinderopvang die onder één dak willen samengaan als integraal kindcentrum (ikc) ondervinden te veel hinder van allerlei omslachtige regels. Ze zijn boos dat er geen eenduidigheid is en dat de regering voorlopig niets doet om het probleem op te lossen. Daardoor is het momenteel lastig om kinderen van 0 tot 12 jaar in een ikc goed onderwijs en goede opvang te kunnen bieden. Dat meldt het AD.

Kindcentra komen er in Nederland steeds meer. In die centra wordt door de school en de kinderopvang met gelijke pedagogische methodes gewerkt. Ook sluit de naschoolse opvang aan bij wat de kinderen leren op school. Zo’n 75 procent van de schoolbesturen in ons land heeft plannen om zo’n ikc op te zetten, zo laat een peiling van de PO-Raad zien.

Voor deze schoolbesturen is de overvloed aan allerlei regels echter een blok aan het been. Volgens woordvoerder Annemieke Kooper zorgt die wirwar aan regels ervoor dat kinderen geen kansen krijgen, terwijl die er wel zijn.

Een van de regels die voor veel verwarring en frustratie zorgt is het betalen van btw. Dat betalen scholen voor een pedagogisch medewerker in de klas. De moeilijkheid hiervan zit hem in het feit dat de administratie van scholen publiek geld is en die van kinderopvang commercieel. Dit mag niet door elkaar lopen. Ook is het aantal kinderen per leraar of pedagogisch medewerker niet gelijk. Leerkrachten kennen geen maximum aantal kinderen dat zij in de klas mogen hebben, terwijl er voor de opvang een maximum geldt van 20 tot 22 kinderen per twee pedagogisch medewerkers.

Hulp van de regering blijft voorlopig uit. Minister Slob van Onderwijs heeft laten weten het onderwerp ikc pas volgend jaar te behandelen. In het regeerakkoord staat bovendien niets vermeld over kindcentra. Gijs van Rozendaal van belangenvereniging Kindcentra 2020 vreest dat het nog lang gaat duren voor er meer duidelijkheid is. Tot die tijd proberen scholen en opvangcentra zelf te voldoen aan de regels, maar dat gaat vaak met erg veel moeite. Er wordt dan over het algemeen ook boos gereageerd op de regering, zeker nadat uit onderzoek is gebleken dat kinderen het meest baat hebben bij een leerlijn van 0 tot 12 jaar.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids