Normal_voorlezen__kinderboek__lezen

Beestje waar ben je? van Nosy Crow en Ingela P. Arrhenius (Gottmer), Piep piep met Fiep van Fiep Westendorp (Querido), Contrastboekje Hallo Baby! (Veltman Uitgevers), Mijn schuifboekje. De boerderij van Nathalie Choux (Clavis) en Dierentuin van Lisa Jones & Edward Underwoord (Gottmer)  zijn genomineerd voor Het Babyboekje van het jaar. Dat maakte de jury onder voorzitterschap van kinderpsycholoog Tischa Neve deze week bekend. Dat meldt Stichting Lezen.

Vanaf 24 januari 2018 kunnen ouders en pedagogisch medewerkers stemmen op hun favoriet uit de shortlist. Tijdens de Negenmaandenbeurs in februari 2018 wordt bekendgemaakt welk boekje de meeste publieksstemmen heeft gekregen en daarmee verkozen is tot Het BoekStart Babyboekje 2018.

De jury koos de shortlist uit alle babyboekjes die zijn verschenen in de afgelopen twee jaar en was verrast over de diversiteit van het aanbod: "We hebben onder andere gekeken naar de interactiviteit, wat baby’s ermee kunnen doen, het materiaal, de kleuren en welke boekjes baby’s echt aanspreken." Naast Tischa Neve bestaat de jury uit Hilde Tholen (hoofdredacteur Ouders van Nu), Inge Roos (eigenaresse kinderboekwinkel In de Wolken), Bert Golstein (leesconsulent Bibliotheek Helmond-Peel) en Derske van der Beek (voorleescoördinator bij kinderopvang Kindergarden).

Deze boekenprijs voor de allerjongste categorie (0-1,5 jaar) werd in 2013 voor het eerst uitgereikt, aan Nijntje en de wilde dieren. In 2016 was Kiekeboe! de grote winnaar. Met de verkiezing van Het Babyboekje van het jaar wil BoekStart uitgevers stimuleren meer goede babyboekjes op de markt te brengen. Ook wil de prijs ouders en medewerkers van de kinderopvang een leidraad bieden bij het kiezen van goede babyboekjes. Ouders van Nu is mediapartner van de verkiezing en zal ook via haar kanalen jonge ouders informeren over mooie babyboekjes en hen oproepen om te stemmen.

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit de Bibliotheek georganiseerd: bijna alle bibliotheken doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. BoekStart is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids