Normal_noordzee_zee_spelen_rennen_water_strand_zwemmen_kinderen

Kinderopvangorganisaties Humanitas, Kinder Opvang Kerkrade en Limburgse basisscholen gaan samenwerken op het gebied van beweegonderwijs. Pedagogisch medewerkers gaan schoolkinderen tussen de middag drie kwartier beweging geven om te voorkomen dat zij te veel stil zitten en te dik worden. Dat meldt Kinderopvang Totaal.

Pedagogisch medewerkers hebben een speciale training gevolgd om de beweeglessen te kunnen geven. De opleiding Leider Sportieve Recreatie (LSR) bestond uit acht lessen waarin de pm’ers leerden hoe ze lessen moeten voorbereiden en hoe ze spelinstructies kunnen geven. In de tussenschoolse opvang (TSO) deden de pedagogisch medewerkers praktijkervaring op. Docenten observeerden die lessen. Uiteindelijk haalden 43 pm’ers hun diploma met daarop een LSR-aantekening. Dat houdt in dat de sport- en spelopleiding landelijk erkend is.

De bewegingslessen zijn nu voor alle kinderen verplicht. Het idee van de beweeglessen is voortgekomen uit het project ´De gezonde basisschool van de toekomst´ van vorig jaar. Voor kinderopvanglocaties is het voordelig om een pm’er met zo’n LSR-aantekening in dienst te hebben, omdat ouders hierdoor worden gestimuleerd voor die opvang of BSO te kiezen. Kinderen vinden de dagelijkse beweegactiviteiten bovendien vaak erg leuk.

De extra beweging voor kinderen is nodig, omdat er van alle Nederlandse kinderen (tussen de 4 en 17 jaar) vorig jaar gemiddeld bijna 14 procent overgewicht had. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids