Opening Yalp Memo spel in Amsterdam tijdens Nationale Buitenspeeldag

Ruimte is schaars in de grote stad. Maar buitenspelen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van kinderen én is leerzaam. Zo vindt ook de gemeente Amsterdam. Om het belang van buiten spelen te onderstrepen, opende de gemeente daarom op Nationale Buitenspeeldag een bijzonder speeltoestel met educatieve, interactieve spelinhoud. Dit meldt Yalp.

"Met dit toestel krijgen we ook de generatie die is opgegroeid met smartphones en iPads aan het buitenspelen", aldus de gemeente. "Een glijbaan zal altijd een glijbaan blijven, maar bij dit nieuwe, interactieve speeltoestel is het programma continu aanpasbaar en voldoet het geheel aan de eisen van deze tijd." Het speeltoestel met de naam Yalp Memo staat op het  Javaplantsoen bij de Valentijnschool en Flevoparkschool, die er tijdens pauzes en na schooltijd op kunnen spelen. Het speeltoestel zal niet alleen door basisscholen worden gebruikt. Aan het Javaplantsoen zitten namelijk ook een praktijkschool en ROC, waardoor alle onderwijslagen gebruik kunnen maken van het speeltoestel. 

Ruimte is schaars in de grote stad en daardoor is het lastig ruimte maken voor speelruimte voor kinderen.  De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om zich te profileren als stad waarin bewegen en spelen een integraal onderdeel moeten zijn naast wonen en werken. De gemeente faciliteert dan ook graag in moderne en gezonde schoolpleinen, die aansluiten bij datgene wat kinderen willen én bijdragen aan de visie van de stad waarin spelen een integraal onderdeel is. De kracht van buiten spelen is namelijk ongekend:  het bevordert de leerprestaties van kinderen én heeft een goede invloed op de fysieke en sociale ontwikkeling.
 
Leren door interactief spelen
Het interactieve speeltoestel Yalp Memo biedt extra uitkomst vanwege de combinatie van de relatief kleine omvang én de educatieve spelinhoud. De quizvragen in het speeltoestel werden gemaakt door het populair wetenschappelijke magazine Quest. Het speeltoestel bestaat uit zeven spelpilaren op een zeshoekige speelvloer. De bediening van de Yalp Memo-spelpilaren is vergelijkbaar met de bediening van een smartphone of tablet. Door het scherm aan te raken en door over het scherm te vegen ('swipen') worden er spellen gespeeld. Met één druk op de knop kunnen kinderen kiezen uit speelse en educatieve spellen. Het speeltoestel is ook na schooltijd openbaar toegankelijk.
 
Buitenspelen in veranderd
De manier waarop kinderen spelen is behoorlijk veranderd ten opzicht van tien jaar geleden. Zeker in de stad. Kinderen in de bovenbouw hebben grote interesse in digitale media. De glijbaan en schommel hebben concurrentie gekregen van spellen als Minecraft, Angry Birds en Pokémon Go. Een schommel blijft immers altijd een schommel, terwijl games veel spanning met zich meebrengen. Het interactieve speeltoestel Yalp Memo combineert de interesse van kinderen in moderne technologie, met LED-verlichting, geluidssamples, spannende spellen met levelopbouw met actief bewegen. Buiten. En dat allemaal hufterproof.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids