Logo_logo-jip-en-janneke-vierkant

Woensdag 10 mei gaat de vijftiende editie van de Annie M.G. Schmidt-week van start. De week wordt elk jaar gevierd rond 20 mei, de geboortedag van de schrijfster. Dit jaar heeft de week als thema 'Heel Nederland viert feest met Jip en Janneke', waarbij de wellicht bekendste figuurtjes uit haar oeuvre centraal staan. Na 65 jaar, toen voor het eerst een Jip en Janneke-verhaal in Het Parool verscheen, zijn de twee kleutertjes nog altijd populair bij jong en oud. Niet alleen vanwege de grappige toon van de verhaaltjes, maar ook door de kenmerkende zwart-wit illustraties van Fiep Westendorp. Dit meldt Leesplein.

Voor het onderwijs zijn er speciale lessuggesties en materialen, zoals posters en kleurplaten, beschikbaar voor gebruik tijdens de Annie M.G. Schmidtweek. Deze zijn gratis te downloaden via www.queridokinderboeken.nl. De materialen zijn geschikt voor uit groep 1 tot en met 4.

Ter gelegenheid van de Schmidt-week zijn er drie nieuwe boeken van de schrijfster verschenen. Voor de allerkleinsten zijn er nu twee kartonboekjes verschenen -  één met Jip en één met Janneke - met korte voorleesteksten en de klassieke illustraties van Fiep Westendorp. Ook is er nu een Engelstalige versie van het boek Met Jip en Janneke door Nederland. Peuters en kleuters maken zo een op een speelse manier kennis met de Engels taal. Voor anderstaligen is A Year in Holland with Jip and Janneke een eerste kennismaking met de figuurtjes en Nederland.

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag zal kinderboekenschrijver Rindert Kromhout de traditionele Annie M. G. Schmidtlezing houden, met als titel De Rattenvanger van Weesp.

Meer informatie op www.queridokinderboeken.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids