Normal_kinderen_spelen23453

In navolging van scholen en organisaties voor kinderopvang nemen ook tientallen speeltuinen en kinderboerderijen maatregelen om roken terug te dringen of gaan ze helemaal rookvrij. Ook de Club van Elf, de vereniging van grote dagattractieparken, maakt bekend dat hun 21 leden dit seizoen hun rookbeleid gaan aanscherpen. Dit meldt Longfonds.

Dit jaar ziet het Longfonds dat naast kinderopvang en speeltuinen er ook vanuit kinderboerderijen interesse is om rookvrij te gaan. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid: “Heel goed dat steeds meer speeltuinen, pretparken en dierentuinen de stap naar een rookvrije omgeving voor kinderen maken. Als ouders niet roken, krijgen kinderen het goede voorbeeld en gaan ze minder snel zelf beginnen met roken. Elk kind heeft recht op een rookvrije start“.
 
De 21 attractieparken, dierentuinen en musea die aangesloten zijn bij de Club van Elf kondigden vandaag aan hun rookbeleid te gaan aanpassen. Zo worden de onoverdekte wachtrijen rookvrij. Daarnaast zal iedere organisatie voor zich bekijken of er aanvullende maatregelen worden genomen. 
 
Scholen en schoolpleinen moeten vanaf 2020 verplicht rookvrij zijn. Veel scholen hebben hierin al stappen ondernomen. De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & Peuterspeelzalen (BOinK) heeft zich aangesloten bij de Alliantie Nederland rookvrij!. BoinK gaat de komende tijd leden en oudercommissies helpen bij het maken van een rook(vrij)beleid voor hun kinderopvangorganisaties. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids