Normal_rss_entry-76573

De PvdA en D66 willen de komende vier jaren miljarden extra investeren in onderwijs. De PvdA maakt hiervoor 5 miljard euro vrij, bij D66 gaat het om 4,5 miljard euro. Dat maakten ze maandag bekend.

Beide partijen willen taalachterstanden voorkomen door onder meer alle kinderen tussen twee en vier recht te geven op vroege en voorschoolse educatie. D66 wil hier 150 miljoen in investeren. "We willen al vanaf het consultatiebureau achterstanden tegengaan. Als het aan mij ligt gaat er geen kind met een taalachterstand naar de basisschool", legt Pechtold uit. Hij wil daarnaast dat het onderwijs wordt afgestemd op de leerlingen. Het schooladvies dat kinderen in groep 8 krijgen is volgens hem nu nog allesbepalend.

De sociaaldemocraten willen het salaris van docenten in het basis- en voortgezet onderwijs verhogen en de werkdruk verminderen, te beginnen in achterstandswijken.

D66 wil bijna de helft van het geld gebruiken voor kleinere klassen en meer leraren. Een klas moet maximaal 24 kinderen tellen. "Als vader zie ik wat een plofklas voor kinderen en leraren betekent", aldus D66-voorman Alexander Pechtold.

Ook willen beide partijen dat op de universiteit een tweede studie goedkoper wordt. Er komt ook extra geld vrij voor fundamenteel onderzoek.

Door: ANP