Normal_fruit_groente_eten

Om kinderen meer fruit en groente te leren eten, is het kinderdagverblijf zeer geschikt. Dit blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut. Door frequenter groente en fruit aan te bieden, het aantal soorten te vergroten en kinderen enthousiast te maken voor groente en fruit blijkt de consumptie daadwerkelijk te stijgen. Dit meldt het Louis Bolk instituut.

Het onderzoek werd gedaan gedurende drie maanden onder zeven kinderdagverblijven in de regio Amsterdam en Rotterdam. Bij de nulmeting was de gemiddelde consumptie van de jonge kinderen één stuks fruit en een derde portie groente. Door verschillende methodes toe te passen aten de baby's en peuters uiteindelijk meer groente en fruit qua portie en qua soorten. Pedagogisch medewerkers boden hiervoor meer soorten groente en fruit aan en gaven deze ook vaker. Daarnaast gaven zij kinderen meer de vrije hand om met groente en fruit te experimenteren.
 
Naast deze methodes werden op sommige kinderdagverblijven bijzondere fruit- en groentesoorten geïntroduceerd en/of biologische producten. Ook werd soms gewerkt met een speciaal fruitthema of werd een kok ingeschakeld. Samen koken viel ook in de smaak bij de kinderen.
 
Opvallend is dat in de periode na het onderzoek de consumptie van groenten en fruit weer iets afnam. "Blijkbaar is blijvende aandacht van leidsters cruciaal om kinderen op het kinderdagverblijf meer groente en fruit te laten eten", concludeert onderzoeker Marieke Battjes-Fries van het Louis Bolk Instituut. Meer onderzoek is nodig om te bepalen welke strategie het meest effectief is.
 
Het project 'Groenten en Fruit op Kinderdagverblijven' is onderdeel van het samenwerkingsverband 'Meer groenten en fruit voor iedereen', en wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken. Partners zijn onder meer GreenPort Noord-Holland Noord, BD Totaal en Odin/Estafette. De onderzoeksresultaten staan beschreven in het rapport 'Verhogen van groente- en fruitconsumptie'.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids