Normal_normal_kind_bak_geld

Aan alle peuters moet een plek in de voorschoolse voorzieningen geboden worden. Hiervoor heeft de overheid in 2016  extra structurele middelen beschikbaar gesteld. Hierbij is afgesproken dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hierover elke twee jaar een monitor uitvoert bij alle gemeenten. Deze start in 2017. Dit meldt Brancheorganisatie Kinderopvang. 

De doelstelling is dat in 2019 het aantal peuters dat geen gebruikmaakt van opvang, gehalveerd is en dat in 2021 alle peuters gebruikmaken van een voorschoolse voorziening of een aanbod hebben gekregen voor gebruik van een kinderopvangplek. De voortgang en naleving van deze doelstelling zal worden gemonitord door de VNG. Hiervoor zal een onderzoeksbureau elke twee jaar bij elke gemeente nagaan in hoeveel peuters er de afgelopen twee jaar naar een voorschoolse voorziening zijn gegaan. Ook wordt gekeken naar de pogingen  een aanbod te doen aan ouders met peuters die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag en die geen gebruik maken van een voorschoolse voorziening. 
 
In het bestuursakkoord tussen de overheid en de gemeenten is afgesproken dat de overheid een budget beschikbaar stelt tot structureel 60 miljoen euro per jaar. Dit geld is bedoeld voor peuters zonder aanspraak op kinderopvangtoeslag en zonder doelgroep-indicatie. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids