Normal_kind__vuurwerk__jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling zijn er diverse branden geweest bij en in scholen. In Brabant zijn zowel een kindcentrum als een expertisecentrum voor kinderen met omgangsproblemen door brand ernstig beschadigd geraakt. In de overige gevallen bleef de schade beperkt. Dat blijkt uit een inventarisatie van berichten van lokale, regionale en nationale media en op Twitter van VOS/ABB.

Kindcentrum De Ontdekking in het Brabantse Oosterhout werd afgelopen nieuwjaarsnacht getroffen door een grote brand. De brandweer kwam met groot materieel ter plaatse om de brand te blussen. Voorkomen kon worden dat de school afbrandde. Wel is er aanzienlijke schade. De politie denkt dat de brand is aangestoken.
 
In Eindhoven is basisschool De Rungraaf in vlammen opgegaan. De Rungraaf combineert onderwijs en ondersteuning voor kinderen met omgangsproblemen. De brand brak rond kwart over twee uit, naar verluidt in de gymzaal. Of vuurwerk de brand heeft veroorzaakt, is nu nog onbekend.
 
De overige scholen hadden te kampen met vandalisme in de vorm van het ingooien van ruite, het naar binnengooien van vuurwerk en het in brand steken van bomen. Hierbij bleef de schade grotendeels beperkt. De jaarwisseling is hiermee relatief rustig verlopen voor de scholen, zoals ook de afgelopen jaren het geval was. De jaarwisseling van 2008/2009 was een dieptepunt, waarin 23 schoolgebouwen door brand zeer ernstig beschadigd raakten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids