Normal_kinderzwerfboek_32van195_

Woensdag 5 oktober is het Nationale Kinderzwerfboekdag. De actie wordt op ludieke wijze afgetrapt door de ZwerfboekBende die met een treintje Amersfoort zal binnenrijden. De Bende geeft het goede voorbeeld en laat kinderboeken zwerven op verschillende plaatsen in de stad, zodat vele kinderen de kans krijgen om een boek te lezen. Ook Burgemeester Bolsius van Amersfoort zal een boek uit zwerven sturen. Dit meldt initiatiefnemer Nationaal Fonds Kinderhulp.

Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, ontving de afgelopen weken honderden aanvragen uit het hele land voor zwerfstickers en informatiepakketten. KinderzwerfboekStations, kinderdagverblijven, basisscholen, buurtcentra, bedrijven, uitgeverijen en leesfanaten doen mee. Dit doen zij door kinderboeken te laten zwerven op 5 oktober. Want ondanks goede initiatieven als de Kinderboekenweek kunnen in Nederland nog heel veel kinderen niet lezen omdat ze geen boeken hebben of toegang tot boeken hebben. Lezen is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind en staat aan de basis van hun persoonlijke ontwikkeling. Kinderzwerfboek roept ouders en kinderen op om boeken die gelezen zijn en thuis eenzaam in de kast staan, te laten zwerven, zodat alle kinderen in Nederland boeken kunnen lezen.

Op de Nationale Kinderzwerfboekdag, tevens de start van de Kinderboekenweek, trekt de ZwerfboekBende het land in. Het thema van de Kinderboekenweek is 'Voor altijd jong', daarom bestaat de Bende dit jaar uit kinderen, oma's en opa's! De Bende brengt dit jaar een bezoek aan Amersfoort. Daar toeren zij rond met een treintje vol met boeken, bezoeken Burgemeester Bolsius, openen een KinderzwerfboekStation en delen zoveel mogelijk zwerfboeken uit aan alle kinderen die zij tegenkomen. De toer eindigt bij DierenPark Amersfoort. En aan het einde van de middag zal, bij goed weer, een groot aantal boeken op een bijzondere wijze beginnen aan hun zwerftocht.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids