Normal_kov__opvang__lachen__blij__kind__spelen

Medewerkers van kinderopvangcentra en ouders zouden nu niet goed weten waar ze terecht kunnen in geval van misstanden: bij de GGD, Meld Misdaad Anoniem of bij de Inspectie van het Onderwijs? De Tweede Kamer vindt dit onacceptabel en pleit voor een duidelijker meldpunt voor misstanden in de kinderopvang. Dat meldt de Telegraaf.

De Tweede Kamer praat over een dergelijk meldpunt vanwege de gebeurtenissen bij kinderdagverblijf 24/7 Kids in Amsterdam. Voor de zomer bleek bij dit kinderdagverblijf ongekwalificeerd personeel te werken en er werden teveel kinderen opgevangen, waardoor ze grote gedeelten van de dag buiten moesten doorbrengen. Lange tijd werd hier door niemand melding van gemaakt.

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel pleit daarom voor een duidelijker meldpunt. Dit kan bijvoorbeeld door een bestaand meldpunt beter te maken of door een nieuwe te creëren. “Het gaat erom dat mensen weten waar ze heen kunnen”, aldus Yücel. VVD-Kamerlid Bas van 't Wout sluit hierbij aan en benadrukt dat iedereen moet weten waar meldingen anoniem en veilig gedaan kunnen worden.

Het CDA denkt bovendien dat de alertheid vergroot kan worden, als er meer informatie over de kwaliteit van verblijven openbaar gemaakt wordt. Nu hebben alleen toezichthouders en gemeenten inzicht in de zogenoemde risicoprofielen. Minister Asscher van Sociale Zaken ziet hier niets in, omdat het 'een vertekend beeld' kan geven, omdat het risicoprofiel gebaseerd is op een inschatting en niet op feiten. Asscher wil wel samen met de toezichthouder een kwaliteitsoordeel ontwikkelen dat openbaar wordt. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids