Normal_tablet__kind__mediagebruik

Tegenwoordig zitten jonge kinderen steeds vaker achter een tablet, maar dat is niet per se erg. Onderzoekers van de University of London denken dat het de fijne motoriek juist ten goede kan komen. Het bedienen van tablets en smartphones vergt precieze aanraking van het scherm en dat zou de fijne motorische ontwikkeling stimuleren. Dit meldt RTL Nieuws. 

De onderzoekers volgden 715 ouders en hun kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar oud. Er werd gekeken naar de mate van tabletgebruik onder de jonge deelnemers. In de leeftijdsgroep 6 tot 11 maanden speelde ongeveer de helft van de kinderen dagelijks met een tablet. In de leeftijd van 1 tot 3 jaar was dat maar liefst 92 procent.

De fijne motoriek van kinderen die al vroeg met een touchscreen speelden, bleek beter ontwikkeld te zijn dan kinderen die minder gebruik maken van het elektronische apparaat. Echter stellen de onderzoekers wel dat in dit specifieke onderzoek niet kan worden vastgesteld of de motoriek door de tablet verbeterd is, of dat de tablet eerder gebruikt wordt door kinderen die al een goede fijne motoriek hebben.

Volgens Elise van Weene, motorisch remedial teacher, is het niet zo dat kinderen nu massaal achter de tablet moeten kruipen. “Ouders moeten niet vergeten dat peuters en kleuters veel meer leren door met hun lijf te spelen.” Een goede fijne motoriek zegt volgens haar nog niets over de motorische ontwikkeling in andere gebieden. Ook is het voor jonge ogen niet goed om te veel tijd door te brengen achter een tablet of smartphone.

Wel moet er op gelet worden dat de kinderen niet te lang achter de tablet of smartphone zitten. Wie te lang voorovergebogen zit tijdens het gebruik van een tablet of smartphone, kan hierdoor vervelende nekklachten ontwikkelen. Steeds meer kinderen hebben last van de zogenoemde tabletnek, waarvoor een deel zelfs door een fysiotherapeut behandeld moet worden. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids