Onderwijsexpert Jo Kloprogge brengt bezoek aan succesvolle voorscholen Lelystad

De vroeg- en voorschoolse educatie (vve) in Lelystad behaalt goede resultaten. Door de vve-aanpak begint 80 procent van de kinderen in Lelystad zonder achterstand aan de basisschool. Daarmee presteert Lelystad boven het landelijk gemiddelde. Onderwijsdeskundige Jo Kloprogge bracht onlangs een bezoek aan diverse vve-groepen in de stad om een beeld te krijgen van de landelijke voorsprong die Lelystad heeft op dit gebied. Dit meldt Gemeente Lelystad.

Kloprogge, voormalig directeur van onderwijsadviesbureau Sardes, bracht een bezoek aan de speciale peutergroep Peutertalent op basisschool Laetare en kinderopvangorganisatie GO!. Peutertalent is een innovatie peuterspeelzaalgroep waarmee Lelystad nog een stapje verder gaat in het aanbod van vve. Bij Peutertalent krijgen de kinderen begeleiding van gediplomeerde leidsters. daarnaast wordt er veel betrokkenheid van de ouders verwacht om samen met de medewerkers aan de begeleiding van de jonge kinderen te werken.

De aanpak van Lelystad werkt, blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie vorig jaar. De inspectie noemt de stad op een aantal punten een voorbeeld voor andere gemeenten. Zo is de doelgroep in Lelystad breed omdat er niet alleen gekeken wordt naar taalachterstand. Ook sluit het aanbod van alle partijen die vve aanbieden in Lelystad goed op elkaar aan, aldus de inspectie. De toetsresultaten op het gebied van taal van kinderen die vve volgen liggen in Lelystad boven het landelijk gemiddelde.

Eind vorig jaar zei hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink van de Universiteit van Amsterdam in het tv-programma Brandpunt dat vve “nul resultaat” oplevert. Fukkink deed samen met zijn collega Ron Oostdam onderzoek naar voorscholen op opdracht van ouderorganisatie BoiNK waaruit zij concludeerden dat de voorschool geen wezenlijk verschil maakt in de ontwikkeling van kinderen. De resultaten in Lelystad lijken deze conclusies nu tegen te spreken. Lelystad heeft de ambitie om 97 procent van de kinderen zonder achterstand naar groep 3 te laten gaan.

© Nationale Onderwijsgids