Logo_logo_buitenspeeldag_2016

Woensdag 8 juni is het weer Buitenspeeldag. Vandaag start de inschrijving voor alweer de negende editie van deze dag en roepen initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon onder meer scholen, gemeenten en verenigingen op om in hun buurt een 'buitenzinnig' en actief programma voor kinderen te organiseren. Dit meldt Jantje Beton.  

Tijdens de Buitenspeeldag beleven kinderen de leukste avonturen. Je eigen schommel maken, een kasteelhut bouwen of een straatfeest met alle kinderen uit de buurt. Kom van de bank af, laat straten afsluiten en leg tablets in de kast, zodat kinderen 'buiten gewoon' kunnen spelen. En dat is waar het Jantje Beton en Nickelodeon om gaat. Ook dit jaar roepen Jantje Beton en Nickelodeon gemeenten, ouders en verzorgers, speeltuinen, scholen, jeugdclubs, belangenorganisaties en het verenigingsleven op om samen met kinderen een leuk en actief programma te organiseren en buurtkinderen te stimuleren om op 8 juni te komen buitenspelen. 

Dagelijks buitenspelen was vroeger heel gewoon. Tegenwoordig speelt 1 op de 5 kinderen niet of slechts een keer per week vrij buiten. Met de Buitenspeeldag willen de initiatiefnemers onder de aandacht brengen dat buitenspelen geen luxe is maar noodzaak. Juist in een tijd dat maar liefst 80 procent van de kinderen onvoldoende beweegt, levert buitenspelen een waardevolle bijdrage aan hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. En dat hebben kinderen hard nodig in een maatschappij waarin veel van hen wordt verwacht en veel speelplekken zijn verwaarloosd.

Vorig jaar werden er op meer dan 1.000 locaties buitenspeelactiviteiten georganiseerd door gemeenten, scholen, buurtverenigingen, ouders en kinderen. We gaan dit jaar voor 1.200 locaties.  Een locatie aanmelden kan via www.buitenspeeldag-jantjebeton.nl. Hier zijn ook tips voor het organiseren van een activiteit te vinden.

In samenwerking met Chiquita brengt Nickelodeon dit jaar ook de Buitenspeeldag-gerelateerde gratis app Just Smile', waarmee kinderen voor, op en na de Buitenspeeldag selfies kunnen maken en deze kunnen opleuken met allerlei leuke attributen. Hoe vaker ze deze selfies delen, hoe meer attributen er beschikbaar komen en hoe meer aandacht er zo voor de Buitenspeeldag komt. De app is gratis te downloaden voor smartphones en tablets in de Apple App Store en de Google Play Store.

© Nationale Onderwijsgids