Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

Blijvend leren wordt ook in de kinderopvang gemeengoed. De permanente educatie wordt eerst in pilotvorm uitgezet, later wordt het misschien wel verplicht. In de pilot kunnen de pedagogisch medewerkers de modules uitproberen en voorzien van feedback. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

Pedagogische inzichten gaan met de tijd mee. Het is hard nodig dat pedagogisch medewerkers hun kennis blijven bijspijkeren. De basisinformatie van pm'ers zou namelijk al jaren langzaam wegzakken. De groep pm'ers die net van school komt zijn wel startbekwaam, maar nog niet vakbekwaam en kunnen zich met aanvullende modules tijdens hun werk verder verdiepen in hun vak.

Er moeten uiteindelijk 24 leermodules worden ontwikkeld voor de pilotfase van permanente educatie in de kinderopvang. Deze leermodules variëren van lesstof over gezondheid tot ontwikkelingsgericht werken. E-learning staat in de pilot centraal. De modules worden afgesloten met een toets. Er wordt een speciale website over het project gelanceerd. Hier kunnen pm'ers proeftoetsen maken, korte readers lezen, vragen stellen en instructiefilmpjes bekijken.

De pilot vindt eerst plaats onder 500 professionals van kinderopvangorganisaties. Daarna wordt een tweede pilot gelanceerd onder 1000 professionals. Na de pilotfase wordt bekeken hoe permanente educatie in de kinderopvang precies er precies uit komt te zien. Zo moet er onder meer nog bekeken worden hoe het gefinancierd wordt en of het in de cao wordt vastgelegd.

© Nationale Onderwijsgids