Normal_obesitas_overgewicht_kinderen_dik_vet

De afgelopen jaren is het overgewicht onder Leidse jongeren, mede dankzij de inspanningen van JOGG-Leiden, gedaald van 12,8 procent in 2012 naar 11,4 procent in 2014. Zo blijkt uit een meting van GGD Hollands Midden. Verder zijn er voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven gezonde initiatieven opgezet. Dit meldt Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). 

JOGG-Leiden heeft de afgelopen vier jaar diverse acties geïnitieerd voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven om overgewicht tegen te gaan. Zo heeft het een Leidse Speeltuinenactie opgezet en stimuleerde het opvang om hun voedingsbeleid aan te passen.

JOGG startte ook acties voor middelbare scholieren. In 2014 zette het een JOGG-challenge op waarbij driehonderd leerlingen van de middelbare school hun medescholieren motiveerden op de sporten en bewegen. Dit volgde JOGG in 2015 op met een soortgelijke challenge voor basisscholieren. Dit jaar richt JOGG-Leiden zich op de 'ketenaanpak overgewicht' specifiek in Leiden Noord. De organisatie heeft afspraken gemaakt met scholen over het doorverwijzen van kinderen met overgewicht of obesitas. Zo mogen het consultatiebureau en de schoolarts een indicatiestelling doen en verwijst de huisarts eventueel naar de jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor deelname aan een leefstijlprogramma. Het is de taak van de JGZ om het kind en de ouders te blijven monitoren.

Op dit moment is het percentage van kinderen met overgewicht in Leiden lager dan het landelijke gemiddelde. Op landelijk niveau heeft 13 procent van de kinderen overgewicht en kampt 3 procent met obesitas. GGD Hollands Midden meet jaarlijks een groep basisscholieren in de groepen 2 en 7.

©Nationale Onderwijsgids