Logo_logo_fnv-zorg-welzijn-logo

Het Europees Hof gaat aan de slag met de zaak die FNV Zorg & Welzijn aanspande tegen kinderopvangorganisatie Smallsteps. Dat heeft de rechtbank Midden Nederland laten weten. Smallsteps nam Estro in 2014 over en daarbij verloren 1000 mensen hun baan. FNV vindt dat al het personeel van de overgenomen locaties tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden mee had moeten gaan. Het Europees Hof gaat nu uitzoeken of dat strookt met Europese regels. Dat meldt FNV.

Corrie van Brenk, FNV Zorg & Welzijn: “Hiermee nemen we een belangrijke, principiële horde in de rechtszaak tegen Smallsteps. Ook voor andere flitsfaillissementen zal het antwoord van het Europees Hof gevolgen hebben.” FNV Zorg & Welzijn spande de zaak tegen Smallsteps in 2014 aan. Estro werd op 5 juli 2014 failliet verklaard en maakte op dezelfde dag met 251 filialen en 2.600 werknemers een doorstart onder de naam Smallsteps. Hierbij verloren 1.000 werknemers hun baan. Een aantal bestuurs- en directieleden van Estro, zoals CEO Bienfait, ging wel mee naar Smallsteps.

De mogelijkheid van een flitsfaillissement is nieuw in Nederland. Van Brenk: “We hebben aanwijzingen dat Smallsteps misbruik ervan maakte. Het was voor hen een goedkope manier om van personeel en kosten af te komen en zo buitenlandse durfkapitalisten te pleasen. Maar wij zeggen: dit is een overname waarbij iedere medewerker van de overgenomen crèches mee moet gaan.”

De FNV opende direct na het faillissement een meldpunt waar werknemers en andere gedupeerden van het flitsfaillissement honderden reacties achter lieten. Die zijn gebruikt voor het onderzoek dat tot de rechtszaak heeft geleid. Uit het onderzoek blijkt dat onder een dekmantel van faillissement de overname tot in de puntjes geregisseerd is. Het faillissement was een middel. FNV eist dat overgang van onderneming van toepassing is op Smallsteps.

Ayse Simsek, advocaat van FNV: “Uit reacties van werknemers, ouders en andere kinderopvangorganisaties blijkt dat de directie en aandeelhouders van Estro al maanden bezig waren een overname voor te bereiden. Ze hebben duidelijk misbruik gemaakt van de pre-packconstructie. Zo deden ze er alles aan om de deur gesloten te houden voor andere overnamepartijen en onderhandelden alleen met zichzelf.”

© Nationale Onderwijsgids