Normal_geld_munten

De kinderbijslag voor arbeidsmigranten van wie kinderen in een ander EU-land wonen, wordt mogelijk verlaagd. Coalitiepartijen zien wel iets in het plan. Het idee is dat de kosten voor levensonderhoud in bepaalde landen lager zijn dan in Nederland, meldt Trouw. 

"Ik heb er wel oren naar”, zegt Kamerlid Anne Mulder van de VVD. “Het gaat om kinderen in landen als Polen, Bulgarije of Roemenië waar de kosten van levensonderhoud veel lager zijn dan hier." Marit Maij van de PvdA vindt het plan in principe bespreekbaar.

Groot-Brittannië sloot eind vorige week in Brussel een akkoord dat hen het recht geeft om de kinderbijslag voor arbeidsmigranten met kinderen in een ander EU-land te verlagen. Wat Groot-Brittannië straks misschien mag, mogen andere EU-lidstaten ook. Ook België en Duitsland zijn geïnteresseerd in het plan.

Voordat het plan in Nederland kan worden ingevoerd, gaat er nog veel tijd overheen. Het akkoord moet eerst in Groot-Brittannië worden aangenomen. Vervolgens moet het nog worden uitgewerkt door de Europese Commissie en goedgekeurd door het Europees parlement. Als dat gedaan is, kunnen andere lidstaten de maatregel overnemen. 

© Nationale Onderwijsgids