Normal_speeltuin_spelen_wippen_opvang

De gemeente Geldermalsen heeft kinderopvang Nijntje in Beesd definitief gesloten, omdat het onmogelijk was om te controleren of Nijntje aan de kwaliteitseisen voldoet. De opvang was tot en met 17 februari al tijdelijk gesloten, door een uit de hand gelopen inspectie door de GGD. De partner van de eigenaar van de kinderopvang zou hierbij een inspecteur fysiek en verbaal bedreigd hebben. Dat meldt Omroep Gelderland.

Het besluit tot definitieve sluiting is genomen na een langdurig en uitgebreid traject van inspecties en verbetertermijnen, laat de gemeente weten. “Uiteindelijk was het onmogelijk om te controleren of Nijntje voldoet aan de kwaliteitseisen voor kinderdagverblijven. Deze eisen betreffen onder andere veiligheid en goede zorg voor de kinderen. Bij de reguliere inspectie van de GGD op 11 februari en eerdere inspecties was sprake van fysieke en verbale dreiging door de partner van de eigenaar”, aldus gemeente Geldermalsen.

Bij Kinderopvang Nijntje zijn bij de jaarlijkse inspectie van 2014 tekortkomingen geconstateerd. In 2015 werd duidelijk dat niet alle tekortkomingen opgelost waren. In dit traject is de eigenaar verzocht om de tekortkomingen te verhelpen. Na diverse inspecties nodigde wethouder Wiendels van de gemeente in oktober 2015 de eigenaar van Nijntje uit voor een gesprek. In dit gesprek is benadrukt dat alle partijen belang hebben bij een goede en veilige opvang voor de kinderen. Om inspecties voor de GGD medewerkers veilig te laten plaatsvinden is besloten om te inspecteren onder begeleiding van de politie. De oudercommissie is in december 2015 op de hoogte gebracht van de ontstane situatie en de mogelijke consequenties van het geen doorgang kunnen vinden van de GGD-inspecties.

Volgens de GGD werden meerdere malen inspecties tegengehouden, waardoor niet geconstateerd kon worden of de opvang aan de kwaliteitseisen voldeed. Daarom werd besloten de opvang tijdelijk te sluiten. De sluiting is nu definitief omdat de gemeente de veiligheid van het kinderdagverblijf niet kan garanderen.

© Nationale Onderwijsgids