Normal_sesam

De Nationale Ombudsman moet ervoor zorgen dat Sesamstraat weer op de publieke zender wordt uitgezonden. De acteurs van het kinderprogramma zijn daarom naar Reinier van Zutphen gestapt. Dat zegt Gerda Havertong, al 30 jaar bewoonster van Sesamstraat, in het Algemeen Dagblad. 

Sinds januari is Sesamstraat niet meer op NPO1 te zien, maar op het digitale themakanaal Zapp Xtra. Sesamstraat moest plaatsmaken voor een talkshow van Omroep Max. “Het belang van het educatieve aspect raakt ondergesneeuwd'', zegt Havertong. “Sesamstraat mag niet verstopt worden. Het zit bovendien op een kanaal waar mensen voor moeten betalen. Dat is respectloos naar kinderen toe.''

Een woordvoerster van de NTR zegt dat zij de intentie hebben om het programma te behouden. Medio 2017 loopt de Amerikaanse licentie af. “Het hangt van verschillende factoren af”, zegt de woordvoerster. “Heeft de NPO ruimte voor Sesamstraat, wil de NTR het maken, vinden de mensen in de Verenigde Staten het de moeite waard?'' Dat laatste wordt met een volmondig 'ja' beantwoord door de Amerikanen. 

© Nationale Onderwijsgids