Normal_kov__opvang__lachen__blij__kind__spelen

Staatssecretaris Dekker van OCW en minister Asscher van SZW zullen pas in het voorjaar van 2016 met concrete voorstellen komen over de vorming van integrale kindcentra (ikc's). Dat heeft Asscher in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Dekker en Asscher laten nu eerst onderzoeken welke behoeften en inhoudelijke motieven er in de praktijk zijn voor de samenwerking tussen opvang en basisscholen. 

Per jaar gaan zo'n 150.000 kinderen van een voorschoolse voorziening naar het basisonderwijs. Asscher benadrukt dat een goede overdracht hierbij van groot belang is, zodat de kennis over de ontwikkeling van het kind niet verloren gaat. Organisaties en professionals zoeken al op verschillende manieren de samenwerking met elkaar op. De regiegroep Kindcentra 2020 bepleit de vorm van kindcentra en wil daarom dat er snel een Wet Primaire Kindontwikkeling komt. Deze wet moet inhouden dat alle kinderen naar een kindcentrum gaan, met twee gratis opvangdagen.

Vanwege de lopende initiatieven en de voorgenomen maatregelen van Het Nieuwe Toezicht zegt Asscher het te vroeg te vinden om nu al met aanvullende concrete voorstellen te komen voor ikc's. Zo moet er eerst verder gekeken worden naar de kwaliteitseisen voor pedagogisch medewerkers, het aantal kinderen per pedagogisch medewerker, een mentor voor elk kind en het toezicht op de ikc's. De minister en staatssecretaris hebben de betrokken sectororganisaties uitgenodigd om met hen in gesprek te gaan over de vraag of er concrete knelpunten zijn die samenwerking tussen opvang en basisscholen in de weg staan. 

© Nationale Onderwijsgids