Normal_kinderopvang_creche_spelen

Het kabinet heeft bekend gemaakt vanaf 2017 nog eens 100 miljoen euro extra uit te willen geven aan kinderopvangtoeslag. De verhoging is onderdeel van het Belastingplan. Hierdoor wordt kinderopvang goedkoper voor ouders en worden er naar verwachting 10.000 banen gecreëerd. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het Belastingplan. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

Vanaf januari 2016 zullen ouders al honderden euro's per jaar besparen op de kinderopvangkosten, vanwege de eerder aangekondigde verhoging van de toeslag met 290 miljoen euro. Nu komt hier nog eens 100 miljoen euro bovenop. “Dit is goed nieuws voor alle ouders en kinderen in Nederland. De politiek lijkt hiermee onze herhaaldelijke oproep om meer geld in de kinderopvang te investeren serieus te nemen”, zegt Leo Houwen, voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

De verwachting is dat er ruim 10.000 nieuwe banen in de kinderopvangsector bij komen doordat er meer kinderen naar de opvang zullen gaan. Deze banen dragen bij aan het realiseren van meer dan 30 procent van de kabinetsdoelstelling om de komende jaren 35.000 banen te creëren. Daarnaast krijgt de arbeidsparticipatie buiten te branche een impuls van ruim 65.000 werkende ouders die weer gebruik gaan maken van kinderopvang. Dit concludeert bureau Buitenhek.

De afgelopen jaren heeft de kinderopvangsector het zwaar gehad door de gevolgen van de economische crisis en bezuinigingen. Sinds 2011 verloren ongeveer 30.000 kinderopvangmedewerkers hun baan. Vooral medewerkers op mbo-niveau werden zwaar getroffen en konden moeilijk een andere baan vinden. Ook het bereik van kinderopvang zal een impuls krijgen, waardoor meer peuters goed voorbereid naar het basisonderwijs gaan. 

© Nationale Onderwijsgids