Normal_vingerverfen_kinderen_spelen

Bijna de helft van de vingerverf die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht, voldoet niet aan de veiligheidseisen. Zo ontbreekt op een aantal etiketten een waarschuwing voor conserveermiddelen waar kinderen met een allergie gevoelig voor zijn. En sommige producten voldoen niet aan de chemische eisen. De NVWA heeft de verkoop van de producten die niet aan de onderzochte veiligheidseisen voldoen verboden. Dat meldt de NVWA.

De NVWA roept ouders en kinderopvangorganisaties op de website van de NVWA te bekijken met daarop de lijst met merken en artikelnummers van de onderzochte producten. Zo kunnen consumenten controleren of de vingerverf van hun kinderen voldoet aan de onderzochte veiligheidseisen, en wat de NVWA adviseert als dat niet zo is.

De NVWA onderzocht 29 verschillende vingerverfproducten. Daarvan voldoen vijf niet aan de chemische eisen. Er zijn vooral te hoge concentraties stoffen aangetroffen die kinderen gevoelig kunnen maken voor een allergie. Daarnaast ontbreekt op het etiket van elf producten belangrijke informatie. Fabrikanten waarschuwen onder meer niet voor conserveermiddelen waar kinderen met een allergie gevoelig voor zijn, of waar kinderen een gevoeligheid voor kunnen ontwikkelen. Producten die niet voldoen aan de veiligheidseisen mogen niet meer worden verkocht.

© Nationale Onderwijsgids