Raai de Kraai van de VVE-erkende methodes Peuterplein en Kleuterplein van Malmberg

De lesmethodes Peuterplein en Kleuterplein van Malmberg zijn sinds 8 oktober 2015 officieel erkend als integrale VVE-programma’s. Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is bestemd voor jonge kinderen die een grotere kans hebben om een onderwijsachterstand op te lopen. Peuterplein en Kleuterplein zijn door de erkenningscommissie van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) beoordeeld als goed onderbouwd. Ook is voldaan aan de door de commissie gehanteerde criteria voor een VVE-programma. Dit meldt uitgeverij Malmberg. 

Peuterplein en Kleuterplein zijn educatieve methodes van uitgeverij Malmberg, bestemd voor kinderen van 0 tot en met 6 jaar. De onafhankelijke erkenningscommissie van het NJI toetst VVE methodes  op effectiviteit: werkt het programma en worden de beoogde doelen ermee bereikt. Een methode wordt bovendien pas als integraal programma erkend als op gestructureerde en samenhangende wijze de ontwikkeling wordt gestimuleerd op het gebied van taal, rekenen, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

De commissie prijst in haar rapport de materialen van Peuterplein en Kleuterplein. Ook is men zeer te spreken over de mate waarin ouderbetrokkenheid in de methodes wordt gestimuleerd. Kleuterplein en Peuterplein worden opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies die te vinden is op de website van het NJI. Meer informatie over Peuterplein en Kleuterplein staat op de website van Malmberg. Scholen kunnen gebruikmaken van een subsidie (bv OKE) om een door het NJI erkende lesmethode voor VVE aan te schaffen. Deze subsidie kan worden aangevraagd in de gemeente van de school.

© Nationale Onderwijsgids