Normal_werken

Als de overheid, opleiders en werkgevers stil blijven zitten, ontstaat er binnen vier jaar een mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de sector WJK (Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang) en Zorg. Dat staat in het rapport ‘Toekomstverkenning Arbeidsmarkt van verpleegkundig, verzorgend en sociaal agogisch personeel 2015-2019’, meldt Skipr. 

Er is de eerste paar jaren te weinig werk voor alle mensen die op zoek zijn naar een baan in de sector. Daarnaast is er voor een aantal functies onvoldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar.

In het rapport analyseerden de onderzoekers vraag en aanbod voor het personeel op mbo- en hbo-niveau. Er werden verbanden gelegd met de hedendaagse opleidingen. Werkgevers verwachten tot 2019 minder laag en meer hoog opgeleid personeel aan te nemen. Op korte termijn is er minder vraag naar personeel op de arbeidsmarkt. Dit leidt op den duur tot kwalitatieve tekorten.

De onderzoekers zijn van mening dat overheid, opleiders en werkgevers nauw moeten samenwerken om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten. Ook vinden de onderzoekers dat er moet worden opgeleid volgens de actuele stand van zaken en is continue bijscholing voor medewerkers nodig.

© Nationale Onderwijsgids