Normal_kov__thuis__kinderen__huisdier__peuter__kleuter__buiten__blij

Er is nu een programma dat jonge kinderen (2,5 – 7 jaar) leert om beter de stress van alledag aan te kunnen. Het Griefelprogramma biedt handreikingen om het vermogen tot zelfregulatie op alle gebieden te ondersteunen. Hierbij valt te denken aan gedrag, emotie en hechting. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Jonge kinderen weten zich soms geen raad met wat ze gewaarworden in hun lichaam. Ook hebben deze groep kinderen vaak nog niet voldoende taal om op een normale manier te kunnen communiceren. Dit kan invloed hebben op de cognitieve, sociale- en emotionele ontwikkeling. Daarvoor is het Griefelprogramma bedacht. Dit programma geeft de kinderen handvatten om onder meer de gewaarwording te leren (her)kennen en hier taal voor te ontwikkelen. De kinderen die het programma volgen doen dit samen met een volwassene.

Het programma is kortdurend, laagdrempelig, speels en interactief. Er is een direct effect op de relatie volwassene-kind. Het Griefelprogramma is bedoeld voor bijvoorbeeld kinderdagverblijven en peuterspeelzalen die de kinderen wat 'extra's' mee willen geven, leerkrachten die hun leerlingen extra vaardigheden willen aanbieden of hulpverleners voor kinderen met (ontwikkelings)problematiek, opvoedingsproblemen en/of trauma’s die een extra kader willen aanbieden binnen hun begeleiding van ouder en kind. 

© Nationale Onderwijsgids