Normal_handtekeningen23423

Op donderdag heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een petitie voor langer vaderschapsverlof overhandigd gekregen. In de petitie wordt gepleit voor uitbreiding van het Nederlands vaderschapsverlof van twee dagen naar twee weken. 40.000 mensen ondertekenden de petitie. Dit meldt Nieuwsuur. 

Het blad Ouders van Nu is de initiatiefnemer van de petitie. Hierin wordt gepleit voor langer kraam- en ouderschapsverlof voor vaders. "Nederland heeft in Europa naast Ierland en Zwitserland de slechtste verlofregeling", zegt hoofdredacteur Hilde Tholen. De ondertekenaars pleiten voor minstens tien dagen betaald verlof en honderd dagen ouderschapsverlof, op te nemen in de eerste duizend dagen na de geboorte van het kind.

Kinderen die een vader hebben die langer en intensief bij de opvoeding betrokken zijn doen het beter op school. Dit is een van de redenen waarom kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers pleit voor het verruimen van het vaderschapsverlof.

Ouders van Nu hoopt met de petitie de aandacht op het onderwerp te houden. De aanwezigheid van vaders vlak na de geboorte is heel belangrijk voor de hechting met het kind, meent de hoofdredacteur. "Maar ook om beter in de vaderrol te groeien en routine te krijgen in de verzorging."

© Nationale Onderwijsgids