Normal_kinderopvang_creche_spelen

Ouderparticipatiecrèches (opc's) moeten een aparte status in de Wet Kinderopvang krijgen. Dit staat in het wetsvoorstel dat minister Asscher naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hierdoor krijgen de opc's een alternatief kwaliteitskaders. Per 1 januari 2016 hebben ouders die gebruik maken van dergelijke opvang geen recht meer op kinderopvangtoeslag. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

De zeven ouderparticipatiecrèches die Nederland telt maken nu nog deel uit van de Wet Kinderopvang. Asscher en de kinderopvangbranche willen hier vanaf, omdat deze vorm van opvang niet aan de kwaliteitseisen uit de Wet kan voldoen. Immers, de ouders die de groepen begeleiden zijn niet voldoende gekwalificeerd. Asscher wil de opc's wel wettelijk blijven verankeren. Daarom moet er voor opc's een alternatief kwaliteitskader worden geformuleerd, zodat de GGD deze locaties wel kan blijven inspecteren.

De opc's hoeven in het wetsvoorstel niet meer te voldoen aan de minimale kwaliteitseisen die nu voor kinderopvangorganisaties gelden. Het idee is om de beroepskwalificatie-eis voor ouders aan te passen naar een door opc's zelf te ontwikkelen interne opleiding. Daarnaast benadrukt Asscher dat de opc's ook na 1 januari 2016 betaalbaar blijven. Asscher adviseert de opc's om inkomensgerelateerde tarieven te hanteren.

Een aantal partijen heeft een uitvoeringstoets gedaan. De GGD wil meer informatie over het wel of niet aannemen van stagiaires op opc's. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vraagt zich af of volledige aanpassing van het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen noodzakelijk is, omdat de kosten hiervan zouden oplopen tot 50 duizend euro in totaal. 

© Nationale Onderwijsgids