Normal_hamer_rechtszaak

De twee begeleiders van de buitenschoolse opvang (bso) die twee jaar geleden met een groep kleuters naar een surfstrand gingen, zijn schuldig bevonden aan dood door schuld. Het vijfjarige jongetje Jaïro verdronk tijdens het uitje en had geen zwembandjes om. De kleuter had ook nog geen zwemdiploma. De rechtbank in Amsterdam heeft de twee begeleiders geen straf opgelegd. Dat meldt NOS.

De rechter vindt het wel belangrijk om aan te geven wat er mis is gegaan en dat de verdrinking van de vijfjarige jongen een waarschuwing moet zijn voor andere begeleiders. Tijdens een eerdere rechtszaak over de verdrinking van de jongen, werd bekend dat het slechts één van de kinderen een zwemdiploma had, maar dat geen enkel kind zwembandjes droeg. Volgens de officier van justitie lieten de begeleiders de kinderen tot hun middel in het water spelen.

De rechter rekent het de twee ook aan dat ze een plek hadden uitgezocht waar een zwemverbod gold. De begeleiders zelf waren niet in het water bij de kinderen, maar zaten op het strand 40 meter verderop. Hier konden ze onvoldoende toezicht houden. De begeleiders verklaarden eerder voor de rechtbank dat het nooit de bedoeling was geweest om met de kinderen te gaan zwemmen en dat zwembandjes tijdens het pootjebaden niet nodig waren. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar geëist.

© Nationale Onderwijsgids