Normal_zee_wandel

Tegen een 45-jarige kinderleidster en een oppas zijn werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen geeïst wegens de dood van een vijfjarig jongetje. Het gaat om Jaïro, het jongetje dat twee jaar geleden tijdens een uitje van de buitenschoolse opvang verdronk. Het Openbaar Ministerie stelde woensdag dat leidster Jane V. en neef van het jongetje Stefano B, dood door schuld aan te rekenen valt. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Jaïro droeg tijdens het uitje naar het surfstrandje van Amsterdam IJburg geen zwembandjes. En hij had geen zwemdiploma. Uit verklaringen die de rechter dinsdag al voorlas, bleek dat omstanders zich verbaasden over het ontbreken van de zwembandjes bij het groepje kinderen dat op die noodlottige zomerdag onder toezicht stond van hun juf Jane V. van de buitenschoolse opvang (bso) en Stefano B.
 
De kinderen van de buitenschoolse opvang mochten pootje baden van V., maar niet zwemmen omdat ze geen van allen een zwemdiploma hadden. Toch gingen de kinderen verder het water in, terwijl de oppassers niet opletten. Dat de vijfjarige Jaro daar verdronk, is aan hun roekeloosheid te wijten, stelde de officier van justitie.
 
Het OM eiste vandaag 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf van zowel B. als V. Volgens het OM zijn de oppassers ernstig tekort geschoten. Niet alleen mochten zes kinderen, die allen geen zwemdiploma hadden, het water in terwijl zij 40 meter verderop zaten te praten, maar ook gold er een zwemverbod op het strand. Het water zou op die plek namelijk gevaarlijk zijn. "Een kind is door verregaande onoplettendheid en onzorgvuldigheid van de verdachten, die niet anders te kwalificeren is dan roekeloosheid, nodeloos gestorven. Een straf is dan ook passend." 
 

© Nationale Onderwijsgids