Normal_peuter_spelen_kind_bal_opvang

Vandaag wordt de landelijke Buitenspeeldag georganiseerd. Deze dag wordt voor de achtste keer georganiseerd door kinderzender Nickelodeon en Jantje Beton. Om te stimuleren dat de kinderen gaan buitenspelen in plaats van tv-kijken of spelletjes gaan spelen op de computer, gaat Nickelodeon van 13.00 uur tot 17.00 uur op zwart. Dat meldt RTL Nieuws.

Eén op de vijf kinderen zou niet of slechts één keer per week buitenspelen, terwijl beweging juist essentieel is voor onder andere sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek. Uit eerder onderzoek is ook al gebleken dat sport en bewegen op school positieve effecten heeft op hersenfuncties zoals werkgeheugen en planningsvaardigheden. “We leven in een tijd waarin 80 procent van de kinderen niet voldoende beweegt”, zegt een woordvoerder van Jantje Beton.

Dit jaar doen zo'n 90.000 kinderen mee aan de Buitenspeeldag op meer dan 1000 plekken. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd door gemeentes, buurtverenigingen, ouders en scholen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen rustig buiten kunnen spelen, worden straten in sommige steden afgesloten voor het verkeer. 

© Nationale Onderwijsgids