Logo_logo_logo_brancheorganisatie_kinderopvang

Brancheorganisatie Kinderopvang vindt een geheel nieuw systeem voor de kinderopvangtoeslag overbodig. Sterker nog, fraude en vereenvoudiging worden al effectief aangepakt. De ministerraad stemde vrijdag in met het voorstel van minister Asscher om de toeslag niet aan de ouder maar aan de kinderopvangorganisatie uit te betalen. De sector wil juist blijven investeren in kwaliteit en mensen en niet in complexe administratieve systemen. De brancheorganisatie verwacht chaos als de stelselwijziging doorgaat. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang. 

Stelselwijzigingen zouden tot grote problemen leiden. Dit zou de afgelopen tijd in verschillende sectoren duidelijk geworden zijn. Over de vraag welk probleem moet worden opgelost, is de overheid onduidelijk. Vereenvoudigingen voor ouders worden al doorgevoerd en de bestrijding van fraude is in het huidige systeem al aangepakt. Denk aan intensieve informatie-uitwisseling tussen de kinderopvangorganisaties en de Belastingdienst en de maatregel dat ouders nu slechts tot drie maanden kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen.

Bijna 80 procent van de ouders vindt dat het huidige stelsel van kinderopvangtoeslag voldoet. Dat bleek uit een recente peiling door Stichting Voor Werkende Ouders. Een stelselwijziging brengt daarnaast grote (maatschappelijke) risico’s en negatieve consequenties met zich mee. Het nieuwe systeem beperkt de flexibiliteit voor ouders en ondernemers voorzien toenemende administratieve lasten en kosten. Ook banken zouden grote risico’s zien voor de financiële stabiliteit van kinderopvangorganisaties.

Een nieuw systeem levert problemen op, vindt de brancheorganisatie. Het huidige systeem kan altijd beter, maar samen met de overheid zegt de brancheorganisatie al goede verbeteringen te hebben doorgevoerd. De brancheorganisatie zegt mogelijkheden te zien en zou al verdere concrete voorstellen gedaan hebben om het huidige systeem aantoonbaar te vereenvoudigen en verbeteren. 

© Nationale Onderwijsgids