Normal_baby_schattig

Het is Nederland nog niet gelukt een visie te vormen over de zorg voor baby's. De ene partij pleit voor een jaar lang zwangerschapsverlof en de andere partij wil dat er meer in kinderopvang geïnvesteerd wordt, zodat de zorg voor baby's daar ook optimaal is. Het actualiteitenprogramma Brandpunt heeft er de reportage 'Rust rond de wieg' over gemaakt. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

In de reportage geeft de PvdA aan interesse te hebben in een langer ouderschapsverlof. De partij wil eerste toewerken naar een verlof van zes maanden. Later kan dat worden uitgebreid. Hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink maakt zich zorgen over het feit dat ouders in Nederland nu geen keuze hebben. “Werken is de norm. Ouders die te maken hebben met bepaalde omstandigheden kunnen nu niet kiezen voor een langer verlof als zij dat willen.”

“Als het over baby's gaat, gaat het gesprek al snel over euro's. Ondertussen raakt Nederland achterop en kunnen we zeggen dat Nederland het lachertje van Europa dreigt te worden als het gaat om de zorg voor het jonge kind”, zegt Fukkink.

Volgens Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, kiezen ze er in buurlanden wel voor om te investeren in het jonge kind. In bijvoorbeeld Duitsland zou zes keer meer besteedt worden aan kinderopvang dan in Nederland. “Je kunt wel blijven wijzen naar de kinderopvang, maar als overheid ben je verantwoordelijk voor de zorg van jonge kinderen”, benadrukt Jellesma.

Ook Carolina de Weerth, hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Nijmegen, begrijpt niet dat de Nederlandse regering niet kiest voor wat eigenlijk allang bekend is. “Rust en regelmaat voor het jonge kind. We weten dat het belangrijk is, maar toch gebeurd er niets.” De Weerth benadrukt het belang van langer ouderschapsverlof. “Totdat kinderen één jaar oud zijn, zijn ze het beste af in de nabijheid van hun ouders.” 

© Nationale Onderwijsgids