Normal_euro_geld_betalen__10_

De voormalig directeur van het failliet verklaarde gastouderbureau De Appelbloesem uit Beilen wordt verdacht van grote fraude met kinderopvangtoeslagen. Honderden ouders zeggen door het bedrijf te zijn gedupeerd. Naast de ex-directeur zijn er nog twee medeverdachten. Maandag moeten zij voor de Noordelijke strafkamer in Assen verschijnen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Gezamenlijk hadden de drie verdachten een gastouderbureau dat landelijk opereerde vanuit Beilen. Het geld dat hiermee verdient werd zou in eigen zak zijn gestoken.  De verdachten zouden ouders hebben geronseld om kinderopvangtoeslag aan te vragen terwijl ze er geen recht op hadden. De ouders in kwestie hadden vaak ook geen kinderopvang nodig. Na faillissement van het bureau kregen ouders een naheffing van de belastingdienst, omdat ze te veel kinderopvangtoeslag hadden ontvangen. De driehonderd gedupeerde ouders moeten bij elkaar drie miljoen euro terugbetalen aan de belastingdienst.

In totaal zouden de verdachten honderdduizenden euro's hebben weggesluisd naar Brazilië. Veel gedupeerde ouders hebben zich als schuldeiser gemeld bij de curator van het failliete bedrijf. De curator heeft zich als benadeelde partij in het strafproces gevoegd. De voormalig directeur van het gastouderbureau blijft tot nu toe ontkennen dat hij fraude heeft gepleegd. 

© Nationale Onderwijsgids