Normal_creche_opvang_kinderen

Het jongerencentrum Hang-Out in Noordwijk heeft aan negen cursisten het eerste diploma 'oppassen' kunnen uitreiken. De jongeren hebben met succes de nieuwe cursus afgerond van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk. In de cursus leerden de jongeren alles over kindveiligheid, waaronder ook EHBO, en hoe ze moeten handelen in lastige situaties. Dit meldt Dichtbij.

Wethouder Fles van Noordwijk reikte de diploma's aan de eerste lichting oppassers; negen meiden van 12 tot en met 16 jaar. “Het is een leuk initiatief”, vindt Fles. “Vroeger toen ik ging oppassen had ik wel eens een gevoel van 'had ik er maar voor geleerd”, aldus de wethouder.

“Oppassen is ook een stukje ervaring, maar ik hoop vooral dat ze hier een stukje basis hebben meegekregen. Het zijn eigenlijk allemaal moeders in de dop”, stelt cursusleider Ilse Bossher van het CJG in Noordwijk. Bosscher gaf samen met Simone Stap van de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk drie avonden training aan de meiden. De training werd ontwikkeld door de GGZ.

De beide cursusdocenten vinden de training zeker voor herhaling vatbaar. “Er is echt vraag voor vanuit de ouders die zekerder willen zijn dat er veilig op hun kind wordt gepast. Daarnaast is het ook goed voor de oppassers zelf”, zegt Bosscher. De deelneemsters zelf zijn ook enthousiast. “Je weet wat je moet doen om een kind bezig te houden of om het te troosten”, vertelt bijvoorbeeld Neline van 14. Overigens is de cursus niet alleen voor meisjes bedoeld, ook jongens zijn van harte welkom. Meer informatie over de cursus is te vinden op de website www.cjgnoordwijk.nl.

© Nationale Onderwijsgids